Kawa z drippera

Uwielbiamy kawę. Ten gorący napój pijamy naprawdę często. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki ulubionej kawy. Ważne jest zrobienie napoju, tak żeby nam smakował. Lubisz dobrą kawę?

Dripp do kawy

Dripper do kawy to jeden z najlepszych sposobów na zrobienie dobrej kawy. Niewielkie, przenośne urządzenie, wyglądem przypominające lejek pozwala w łatwy sposób przygotować smaczną kawę. Jest to niezbędne urządzenie każdego kawosza, ale także osób, które po prostu mają ochotę na dobry napój.

Zaparzenie jest naprawdę proste. Wystarczy zmielić kawę, zaopatrzyć się w ceramiczny bądź plastikowy dripper, papierowy filtr, gorącą wodę oraz serwer. Papierowy filtr umieszczamy w dripperze i przelewamy solidnie gorącą wodą- to pozwoli nam pozbyć się niechcianych smaków papieru w naparze. Następnie wsypujemy odpowiednio zmieloną i odmierzoną kawę, ustawiamy dripper na serwerze i wadze.

Pierwsze równomiernie zalane 50ml pozwoli nam pozbyć się z kawy dwutlenku węgla- zobaczysz charakterystyczne bąbelki na powierzchni. Odczekaj pół minuty i możesz kontynuować zalewanie- bez pośpiechu, kolistymi ruchami i równomiernym strumieniem. Ważne jest by zapewnić kawie nieprzerwany kontakt z wodą, pozwalając jej tym samym oddawać swoje niesamowite aromaty. W zależności od ilości wykorzystanej kawy przelej adekwatna ilość wody. Tak uzyskana kawa z drippera jest bardzo smaczna oraz aromatyczna. W porównaniu do znanego nam espresso jest bursztynowa, wręcz herbaciana, natomiast nie dajmy się zmylić- posiada ona znacznie większą ilość kofeiny!

Każdy kto lubi kawę powinien jej spróbować. Kiedy mamy już dripp do kawy (możemy go nabyć na przykład w sklepie: https://caffegrano.pl/produkt/zestaw-drip/) i wiemy jak go używać ważne jest także to żebyśmy znali kilka podstawowych zasad. Musimy dobrze zmielić kawę. Nie może być za drobna ani za gruba. Ważny jest też czas parzenia. Powinien trwać około trzech minut. Jeśli parzymy krócej lub dłużej najprawdopodobniej kawa jest źle zmielona. Poza tym temperatura wody powinna być wyższa niż 85 stopni Celsiusza, ale niższa od 94 stopni. Dodatkowo trzeba pamiętać o dobrych proporcjach. Na litr wody przypada około 7 gram kawy. Znając te zasady nie trzeba być profesjonalistą żeby parzyć dobry napój. Jest to czynność bardzo prosta, a dająca wspaniałe efekty.

Zakup drippera do kawy

Po podjęciu decyzji, że chcemy parzyć kawę w dripperze pozostaje jeszcze jedno pytanie – które urządzenie wybrać? Nie jest to takie trudne. Trzeba zwrócić uwagę na kilka aspektów, a wtedy możemy być pewni, że nasz wybór będzie dobry. Ważny jest rozmiar. Dripper jest dostępny w trzech wersjach. W najmniejszym zaparzymy mniej niż 300 ml kawy, w średnim od około 300 do 600 ml. Duży rozmiar jest najmniej powszechny i zaparzymy w nim nawet więcej niż 600 ml. Musimy wybrać rozmiar według potrzeb. Innym ważnym aspektem jest materiał. Możemy znaleźć oferty dripperów zrobionych z plastiku, ceramiki, szkła. Najtańsze urządzenie jest oczywiście z plastiku i zwykle nie jest to wcale najgorszy wybór, ponieważ materiał nie zmienia smaku ani sposobu parzenia. Wystarczy, że zwrócimy uwagę na te aspekty, a możemy być pewni, że nasza kawa będzie dobra.

Warto spróbować kawy z drippera. Zaparzenie nie jest trudne. Smak kawy jest wspaniały, a zapach aromatyczny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here