Gotowanie i sposób podawania dań zmieniają się dostosowując do czasów i tego co zachodzi we współczesnym świecie. Nowe potrzeby wyznaczaja nowe trendy i standardy do działania i obszary do zagospodarowania oraz kwestie do rozważenia. Warto zwrócić uwagę na to, że każda kuchnia ma swoje tajemnice, które kiedyś nie mogłyby ujrzeć światła dziennego. A teraz dzięki internetowi i powszechności informacji oraz jej obiegu po świecie jesteśmy w stanie poznać to co niegdyś było skrywane i przekazywane tylko z pokolenia na pokolenie w domowym zaciszu. Całe szczęście powiedzą jedni a drudzy się martwią, że sekrety skrywane od pokoleń ujrzą światło dzienne. Kuchnia tradycyjna czy narodowa jak kto woli zawsze ma swoje zaszczytne miejsce pośród nowoczesnego podejścia do gotowania. Kiedyś w kuchni dużą rolę dogrywał chleb był dodatkiem do wielu dań. Kto wyobraża sobie żur staropolski podawany inaczej niż w chlebie ? Kuchnia tradycyjna to dla wielu osób wspomnienia z dzieciństwa. Smaki tej kuchni to przede wszystkim czas bestroki i dań przyrządzanych nam przez babcię. To one były orędowniczkami tych smakowitych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Tradycja była utrzymywana w kuchni od wieków. Poza tym te dania przekazują coś więcej stają się nośnikami kulturowymi. Przekazują część pamięci o Polsce lub innym narodzie, którego to akurat dania są. Tradycja łączy i zobowiązuje do przekazywania kolejnym dzieciom to poniekąd spadek. Doskonale się to uwidacznia podczas czasu szczególnego jakim są święta. Wówczas to co wspólne zbliża nas najbardziej. Najmocniej tradycja oddziałuje na osoby młode, dla których jest to nowość i to im zapada najgłębiej w pamięć.

http://www.inspirationstudio.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here